Afstemning

Skal du på golfrejse i løbet af vinteren?

votes: 5

80%
80 %  JA  4 votes

20%
20 %  NEJ   1 vote

 

Kalender

August - 2020
S M T O T F L
  01
02 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  
Forside / Portræt
1. Det kunne være endt i den helt store skandale, da Daly drivede en bold, der var teet up i tv-reporteren David Fehertys mund. 2. John Daly havde sin egen helt specielle måde at demnonstrere sit vægttab på. 3. Claret Jug-trofæet og sejren i British Open var den helt store triumf for det unge supertalent John Daly. 4. John Dalys egen tøjserie ”loud mouth” har efterhånden vundet indpas på golfbaner rundt omkring i verden. 5. På dette billede får man et godt indtryk af, hvor langt Daly trækker køllen tilbage i sit sving. 6. John Daly var så stort et talent, at den unge Tiger Woods blev sammenlignet med ham i de unge år.

John Daly

20.09.2013

Han blev udråbt til at være golfsportens største talent før Tiger Woods. Men efter et liv fyldt med skandaler forsøger John Daly sig på European Tour. For tre år siden benyttede han en lang karantæne på den amerikanske PGA Tour til at smide 25 kilo.

Nytårsgaven til John Daly for tre år siden kom fra Tim Finchem, der er chef for den amerikanske PGA Tour: Seks måneders karantæne for respektløs optræden.

For golfsportens 46-årige amerikanske hybrid af en bad boy og en playboy blev det kulminationen på en række uheldige episoder i løbet af 2008-sæsonen.

Men selv om John Daly følte sig uretfærdigt og for hårdt behandlet, tyder en del på, at han har benyttet denne seneste krise i sit kaotiske liv til at reflektere og revurdere situationen for at vende tilbage til golfsporten på en værdig måde.

-Jeg har aldrig været længere nede, men jeg ville ønske, at Tim Finchem havde sat sig noget bedre ind i tingenes tilstand, før han afsagde sin dom, lød det fra John Daly, der siden har søgt sportslig oprejsning i de seneste par sæsoner ved at spille flere af de store turneringer på European Tour, indtil han igen kan gøre sin entré i den amerikanske PGA Tour, hvor han hører hjemme.

 

Sponsorinvitationer

John Daly optræder som oftest på sponsorinvitationer, og faktisk formåede han i 2012-sæsonen på European Tour at spille sig til kortet i 2013 med en samlet placering på Race to Dubai som nummer 85 efter 12 turneringer, otte klarede cuts og en præmieindtjening på godt to millioner kroner.

Europa har med andre ord haft fornøjelsen af at følge den genfødte og næsten ”afmagrede” John Daly, der for tre år siden skrev på sin hjemmeside, at han i årets første måneder havde smidt mere end 25 kilo. Der var også langt over 100 at tage af.

-På trods af karantænen var det nogle travle måneder for mig. Jeg trænede hårdt fysisk, og det har været forfriskende for mig at have en positiv coach og en kæreste til at motivere mig, så jeg kan beholde det positive syn på livet.

Eksperter har tilsyneladende formået at få den livsglade amerikaner til at indse, at fysisk træning skal kombineres med en helt anden livsstil, hvor fastfood og alkohol i voldsomme mængder om ikke forsages helt så dog reduceres til et mere normalt kvantum.

Af endnu større betydning er måske, at John Daly også har gennemgået en fedmeoperation, hvor mavesækken er blevet reduceret. Det skulle ifølge eksperterne også reducere Dalys lyst og evne til at konsumere lige så store mængder som hidtil.

Medvirkende til at motivere John Daly til en kursændring i tilværelsen har været hans nye kæreste Anna Cladakis, der selv har en broget historie bag sig som Hooters-pige. Hun måtte igennem en længere retssag for at få manden bag restaurantkæden Outback Steakhouse, Chris T. Sullivan, til at betale 90.000 dollars om året til parrets fælles barn.

Den side af privatlivets sfære kender John Daly alt til. Han har personlig været igennem fire ægteskaber med efterfølgende skilsmisser, lige som der undervejs er indløbet to døtre og en søn på faderskabets familiekonto.

Måske ender dramatikken omkring John Daly med, at han kan takke Tim Finchem for den hårde straf, der fik ham til at reflektere positivt over fremtiden. Da Finchem skulle votere og domfælde, lå der følgende fire kontroversielle sager fra 2008-sæsonen i John Dalys bagage:

Skandalerne

Under en turnering benyttede Daly en regnvejrspause til at drikke øl i fuld offentlighed. Den slags udskejelser er sædvanligvis henlagt til det 19. hul, som klubhusbaren også kaldes.

I forbindelse med en proam-turnering sendte han et drive af sted, mens golfbolden var placeret på en øldåse. Et noget provokerende brud på golfsportens etikette.

Etikettebrud var det i høj grad også, da John Daly i en anden forbindelse stillede op til et tv-interview i bar overkrop. Det går ikke i en sport, hvor der er helt klare regler for bl.a. påklædning.

Kulminationen på sæsonens udskejelser kom, da John Daly efter en særdeles våd bytur blev så beruset, at han måtte overnatte i detentionen. Efter et besøg på en Hooters-restaurant, nægtede han ganske enkelt at forlade lokalet og måtte afhentes af politiet.

Det styrkede bestemt ikke John Dalys situation, at han sluttede skandale-sæsonen med at smadre en tilskuers kamera i Australian Open, hvor han i første spillerunde havde spillet guddommeligt golf og scoret en 62’er, 10 slag under par.

Den lange kontroversielle historie om John Dalys liv tog sin begyndelse i Carmichael, Californien, hvor John Dalys far forærede den fire-årige knægt et fuldt sæt køller, der blev testet dagen lang. Den sportsglade knægt havde et naturligt anlæg for golfspillet og præsterede lovende resultater som ungdomsspiller.

Mobning i skolen, hvor han blev kaldt for ”klassens fede dreng” var medvirkende til at sætte gang i Dalys golfkarriere. Her var et spil, han kunne hævde sig, fordi teknikken var mere afgørende end fysikken.

”Daly gennemgik en fedmeoperation, hvor mavesækken blev reduceret”

Selvdestruktionen

Grundlaget for John Dalys forsøg på selvdestruktion blev lagt allerede i teenageårene, da han hurtigt blev udstyret med tilnavnet ”Wild Thing”, når temperamentet gnistrede, mens han spillede golf mellem byturene.

Golftalentet var dog så stort, at den unge Daly ikke nødvendigvis behøvede at træne, hvilket formentlig blev hans ulykke. Tiden blev i langt højere grad brugt på kvinder, sprut og spil, og var han kommet til penge ved sidstnævnte beskæftigelse, var der også penge nok til kammeraterne.

John Daly kunne ryge halvanden til to pakker cigaretter på en golfrunde, konsumere et par velvoksne burgere og kvæle et par flasker spiritus i baren, hvor han foretrak at drikke Jack Daniels-whisky, mens han underholdt med, hvordan han ville overgå golflegenden Jack Nicklaus.

Som professionel i en alder af 21 havde John Daly masser af dollars mellem hænderne. Han var kendt som en begavet fyr og et behageligt og kreativt menneske, når han ellers opførte sig ædruelig. Men han passede ikke ind i de pæne golfklubbers selskab, når han gik amok i baren eller smadrede de fleste af de løse genstande i sit hjem. Selv hævder han at have lagt 300 mio. kr. på casino.

”Skal jeg hænge mig selv, agter jeg at bruge et reb og ikke et slips”

Gennembruddet

Det spillemæssige gennembrud opnåede John Daly i 1991, da han som 25-årig vandt den første af to majortitler, US PGA Championship. Han skulle slet ikke have spillet, men kom med på det niende afbud på trods af en lang køretur på 450 miles fra hjemmet i Memphis til Crooked Stick-banen i Carmel, Indiana.

Det fortælles, at Daly ved den lejlighed styrkede debutnerverne med seks øl i sin bag. Han blev den kun fjerde amerikaner, der har vundet en major før sin 30 års fødselsdag.

Majortitlen gav Daly en status som USA’s største talent med en gylden fremtid for sig. Her var en ung spiller, der ikke lignede alle de andre af flinkeskolens elever, men supplerede sit naturtalent på golfbanen ved at opføre sig mere folkelig end de fleste husarer.

Kendetegnende for hans status og popularitet var det, at den unge Tiger Woods som teenager blev sammenlignet med Daly og fik sit spil og golftalent vurderet efter Dalys målestok.

Selv om selvdestruktionen satte ind hurtigt efter majortriumfen i 1991, kunne vildskaben og dæmonerne ikke helt spolere talentet, der igen kom til udtryk fire år senere med den anden majorsejr i 1995-udgaven af verdens mest prestigefyldte turnering, British Open, der blev afviklet på golfsportens helligste klitter i St. Andrews i Skotland. Det skete efter et play-off med Costatino Rocca.

At opleve John Daly modtage trofæet The Claret Jug på 18. green foran det berømte klubhus, i hvis hellige haller golfreglerne er blevet udtænkt og nedfældet, var som at se en alkoholiseret og skandaleombrust George Best i kongelogen på Wembley modtage den engelske FA-pokal fra Jarlen af Kent.

Siden dengang har denne signatur oplevet John Daly skandalisere omgivelserne ved nyere udgaver af British Open. I 2005 vendte John Daly igen tilbage til St. Andrews og blev naturligvis inviteret med til den obligatoriske festmiddag før turneringen, hvor han samtidig blev bedt om at møde iført jakke og slips, så han kunne foreviges på det traditionelle gruppebillede af tidligere British Open-vindere.

Kedelige jakkesæt

-Ingen kan få mig til at iføre mig jakke og slips bare for en god middags skyld. Skal jeg hænge mig selv, agter jeg at bruge et reb, sagde John Daly til pressen, efter at han i lørdagens første finalerunde havde spillet sig frem i top 10. Han uddybede sit afbud til middagen med følgende kommentar:

-Selskaber keder mig simpelthen. Og det er latterligt, at kvinder ikke har adgang til den slags arrangementer. Jeg havde hellere set nogle kvinder i stedet for alle disse højtidelige jakkesæt med deres tossede regler.

Året efter fravalgte amerikaneren også den traditionelle British Open-festmiddag før turneringen på Hoylake. I stedet varmede han op med at optræde på den berømte Cavern Club i Liverpool, hvor The Beatles fik sit gennembrud i 1961.

Til stor begejstring for det britiske publikum akkompagnerede Daly sig selv på guitar og pints til sit eget nummer med den sigende tekst, ”I am a lost soul,” før han sluttede sin optræden med Bob Dylan-nummeret ”Knockin’ on heavens dor.”

Den musikalske og til tider sentimentale kunstner, John Daly, har selv udgivet et country-album med titlen ”My life”, hvor bl.a. Willie Nelson optræder.

Udskejelserne undervejs mellem op- og nedturene i John Dalys liv har været så mange og særprægede, at der faktisk er faldet dom for, at han må kaldes for en slyngel.

En dommer i Jacksonville, Florida, afviste for tre år siden en retssag, som John Daly havde anlagt mod journalisten Mike Freemans fra Times-Union for ærekrænkelse i en aviskommentar helt tilbage i 2005.

Mike Freeman havde skrevet, at John Daly umuligt kunne klare en slyngeltest, når han bevisligt var en simpel bølle, der har væltet sig i vold, drukkenskab og misbrug suppleret med, at han også er anklaget af en af sine tidligere hustruer for hvidvask af penge tjent på narkotika.

FAKTABOKS

John Patrick Daly, født 28. april 1966, Carmichael, Californien, USA.

Ægteskabelig status: Fraskilt fire gange og far til tre børn. Nuværende kæreste hedder Anna Cladakis.

Professionel: 1987. Indtjening: 55 mio. kr. i præmiepenge

Største sejre:

Majors: US PGA Championship 1991 og British Open 1995.comments powered by Disqus