Afstemning

Skal du på golfrejse i løbet af vinteren?

votes: 5

80%
80 %  JA  4 votes

20%
20 %  NEJ   1 vote

 

Kalender

April - 2024
S M T O T F L
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30  
Forside / Nyheder / 

Nyheder

1058: Det kunne meget nemt have været her på golfbanen i Hørsholm, Adam Oehlenschläger var blevet inspireret til Danmarks nationalsang, ”Der er et yndigt land”. 2058: Hvis man endelig skal finde et signaturhul, så kunne det blive dette 8. hul på Østsløjfen. Vandhullet her ligger lige bag green, men foran ligger et endnu større. Et smukt hul for synet – og for golfudfordringen. 3058: Hvis runden slutter med 9. hul på Nordsløjfen har man dette herlige par 5-hul op imod klubhuset. 4058: Hørsholms baneejer og formand for Foreningen Private Golfbaner Peter Arendorf: - Selvfølgelig er der ulemper ved at være en privat bane, men der er flere fordele. 5058: Den kuperede bane kan trække i lårmusklerne, men også give nogle stemningsfulde indtryk på runden. 6058: Hvis man lægger ud på 1. hul på Østsløjfen, er første udfordring denne velplacerede green. 7058: Overalt på banen mødes man af smukke udsigtspunkter.

Hørsholm

18.09.2013

Hørsholm Golf er en af de – ofte udskældte – privatejede golfbaner, men baneejeren, der samtidig er formand for Foreningen Private Golfbaner, ser flere fordele end ulemper – for alle parter. Og så har man besluttet, at den spændende bane skal være bæredygtig

Da Adam Oehlenschläger i 1823 skrev disse linjer ”… Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark…” i første vers af Danmarks nationalsang, Der er et yndigt land, kunne man fristes til at tro, at han have skuet ud over golfbanen i Hørsholm.

En voldsom uoverensstemmelse mellem årstallene udelukker dog dette, men Hørsholm-banen ”bugter sig i bakke, dal” på smukkeste vis gennem landskabet.

Det giver ikke mening at forsøge at snakke udenom, at banen hos Hørsholm Golf er ganske kuperet, og at der er en del blinde udslag.

Det i sig selv kan få mange til at vende ryggen til banen.

Ærgerligt, for når dette er sagt, bør det også nævnes, at der på banen er gjort meget for hele tiden at sikre, at spillerne – og det gælder også første gang, man er på banen – er godt orienteret om spilleretning etc. medmindre, man er kommet rigtigt langt væk fra fairway og de første rough-områder.

Og så er det ikke længere et spørgsmål om blinde eller ikke blinde slag, men om kundskaber i brug af et kompas.

Efter en ganske langsom start i 1992, hvor Hørsholm Golf Klub så dagens lys og oprettede en overenskomst med baneejeren, Hørsholm Golf A/S, ved ejeren, Peter Arendorf, er der i dag tale om et skønt 27 hullers anlæg med alle ønskelige træningsfaciliteter og dejlige klubhusfaciliteter med en god restaurant.

Den langsomme start gik over en par 3-bane, der i løbet af 1992 blev udbygget med en egentlig 9 hullers golfbane.

Det var i en periode, hvor dansk golf var inde i en voldsom ekspansion, så medlemstallet steg støt, og i 1995 stod de næste ni huller klar til brug, så 18 hullers-banen var en realitet.

I 1999 blev antallet af huller udvidet til 27 – eller som de bruges i Hørsholm – til en 18 hullers bane og en ni hullers bane.

Det betyder, at de tre ni hullers sløjfer på skift ind går i klubbens 18 hullers bane, mens de sidste nik huller er til rådighed for dels klubbens ”9 hullers-medlemmer” og dels folk, der blot ønsker at spille ni huller – medlemmer eller greenfee-spillere.

Kombinationen af sløjfer ændres hver mandag for en uge ad gangen, og har man særlige ønsker om et specielt sløjfeforløb, kan man på banens hjemmeside se, hvornår denne kombination er aktuel og booke tid efter det.

”Kombinationen af sløjfer ændres hver mandag for en uge ad gangen”

Markedet bestemmer

Fra tid til anden opstår der forskellige historier om uhensigtsmæssige – til tider nærmest håbløse – relationer mellem en privat baneejer og den klub, der er lejer. Nogle af disse historier er sande, andre er myter.

-Det synes jeg ikke, at jeg kan genkende her, siger baneejeren, der desuden er formand for Foreningen Private Golfbaner. (Foreningen Private Golfbaner – FPG – blev stiftet i 2001 med det formål at være samlingspunkt og interesseorganisation for de privatejede golfbaner i Danmark. I øjeblikket er der omkring et halvt hundrede medlemmer, red.)

Vi kan naturligvis sagtens have forskellige synspunkter på nogle ting i klubben og i selskabet, men overordnet set er selskabets opgave at give ”kunderne”, hvilket også vil sige Hørsholm Golf Klub og dennes medlemmer, den bedst tænkelige service.

Det betyder blandt andet, at en meget stor del af den administration, som en golfklub har, er blevet flyttet over i selskabet, går Peter Arendorf videre. Det betyder ikke, at selskabet har indflydelse eller kontrol med klubben, men man kan snarere sammenligne det med, at klubben har ”outsourcet” dele af de administrative opgaver, som selskabet så har taget i entreprise.

Handicapregulering, kontingentinddrivning, starttider, startlister til turneringer etc. varetages af selskabet, men på vegne af klubben.

Vi ser selskabsformen som en model, hvor det er markedets kræfter, der bestemmer en lang række af vores beslutninger, men samtidig også som en model, der giver os større bevægelsesfrihed.

Vi er naturligvis bundet af nogle mindstekrav til bane og faciliteter i forhold til klubben gennem vores fælles overenskomst, men derudover har vi mulighed for hele tiden at være på forkant med udviklingen, siger Peter Arendorf, og stadig med det for øje, at det skal være en fordel for kunderne.

Vi er også meget internationalt orienterede, hvilket ind imellem har betydet, at selskabet har kunnet tilbyde klubben en service længe før, de har savnet den.

Men det er klart, at det stiller nogle meget store krav til kommunikationen – internt såvel som eksternt.

Vi har eksempelvis en klar beslutning om, at vi vil have en bane, der er bæredygtig i forhold til miljø og andre omgivelser. Vi har et tæt samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening, så vi bl.a. har fuglekasser oppe forskellige steder på banen, og vi har et samarbejde med biavlere, der kan have bistader derude. Flere gange i løbet af et år inviterer vi fremmede med på naturvandringer på anlægget.

Og netop fordi vi selv træffer beslutningerne kan vi også bruge nye og mere miljøvenlige arbejdsmetoder, og dermed holde eksempelvis brug af pesticider nede på et absolut minimum.

Det er blandt andet årsagen til, at man kan møde fårefolde med græssende får derude, og når vi skal rydde rough’en, hvis den bliver for voldsom, så brænder vi den af.

På den måde sparer vi både brændstof og arbejdskraft til glæde for miljøet og banens økonomi.

”Vanskeligt at udpege ét enkelt hul, der som det eneste fortjener betegnelsen ’signaturhullet’”

Aktiv i medlemshvervning

Det gode forhold mellem klubben og selskabet ses også i mange af de tiltag, der gennemføres for at stimulere såvel medlemstilgangen som tilgangen af greenfee-gæster.

Det vil være for omfattende at komme ind på alle disse, men som mange andre klubber i landet, så har Hørsholm også et tilbud, hvor begynderen på bare et par dage kan blive gjort klar til at spille på ”stor bane”.

Men som noget nyt har man i år også indført en slags mentorordning, hvor nye spillere med et minimum af instruktion kommer ud på den store bane, men sammenmed en øvet spiller, der skal virke som mentor. Herefter er det under spillet, at man lærer om golfreglerne og ikke mindst etikettereglerne, og det er her, man lærer de svære slag, når der er brug for disse.

Nyt er måske så meget sagt. Det er sådan nye golfspillere har lært spillet i århundreder, så det komme helt ind til sjælen, mens nutidens regelprøver og ”golfkørekort” kun siger, at de har bestået, men intet om, hvad de ved om golf.

Peter Arendorfs begejstring over fordelene ved at være en ”privat” bane er ikke til at skjule, men selvfølgelig er der også ulemper, som – næsten lige så selvfølgeligt – har sine rødder i økonomien.

-Vi har klaret det hidtil, og forventer bestemt også at klare det fremover, men der er noget galt i konkurrenceforholdet banerne imellem. Der er meget stor forskel på udgifterne for en medlemsejet bane og en privatejet bane for bare at tage to typer ejerforhold, fortæller Peter Arendorf.

Det er ikke rimeligt, at mens en privat bane bliver afkrævet moms og en lang række andre afgifter, så går en medlemsejet bane fri af dette.

Den nøgne driftsomkostning ved en golfbane er den samme uanset ejerforholdet, men konkurrencen forvrides, når den private bane i sine indtægter skal sikre, at der allerførst kan betales en række afgifter til stat og kommune, før man kan begynde at generer indtægt til betaling af driften.

Og vi taler faktisk om ret mange penge.

Peter Arendorf ønsker ikke at sætte navn på nogen, men tør ikke udelukke, at der vil komme banelukninger i fremtiden, og at det nok er nogle af de private, der er mest truet.

Men det får os ikke til at springe med på vognen om alle mulige og umulige rabatordninger.

Vi har vores eget rabatsystem, som det kun er selskabet – og dermed klubben – der nyder godt af.

Vi har – rundt regnet – 65.000 starttider på vores 18 hullers bane om året, og det er ved salg af disse starttider, vi har vores indtægt.

Derfor ser vi på dem, som et hotel ser på sine senge eller et luftfartsselskab ser på sine flysæder. Hvis der lige før deadline stadig er ledige pladser, hotelsenge, flysæder eller starttider, så kan disse sælges med en eller anden rabat – som vi selv bestemmer.

Og kunderne kan ved at kigge på de mindst belastede tidspunkter se, hvor der er størst chance for en rabat, siger Peter Arendorf.

Vi kan ikke se fordelen i, at vi giver rabat, som et eller andet ”fremmed” firma tjener penge på. Derfor kommer disse ordninger ikke ind her.

”Selskabets opgave at give ”kunderne”, hvilket også vil sige Hørsholm Golf Klub og dennes medlemmer, den bedst tænkelige service”

Flere mål i baneguide

Men med eller uden rabat, så er den overordentligt velplejede bane i Hørsholm et besøg værd.

Der er en forholdsvis vild rough flere steder på banen, men man skal altså være meget skæv, hvis man skal have denne med i spil. Og så bør det nævnes, at en bold selv i denne vilde rough ikke nødvendigvis er ensbetydende med en tabt bold. Det er ikke en håbløs opgave at finde en bold i denne vegetation.

Fairway er naturligvis det bedste sted at slå fra og denne veltrimmede del af banen gør altid ”næste slag” til en fornøjelse (resultatet af slaget ufortalt).

De forholdsvis brede områder med semirough er klippet, så man relativt nemt kan finde bolden, men samtidig være sikker på et svært slag. Helt i spillets ånd.

Som nævnt er det en ganske kuperet bane, men samtidig en bane, der ikke bare trækker i lårmusklerne. Det er også en bane, der kan fryde og fornøje øjets nethinde.

De mange blinde slag især fra teested har været nævnt, og det har været nævnt, at spilleretningen generelt er givet med retningspæle etc.

Hvis banen skulle have en idé, der kan gøre de blinde slag endnu nemmere at håndtere, så burde det være i baneguiden. Denne er i almindelighed et godt værktøj at have med ud, men lidt flere fixpunkter og målangivelser ville kunne afhjælpe en del irritation over blinde slag. Der kunne godt være flere målangivelser fra markante terrængenstande til forhindringer bag en bakketop.

Det er trods alt ikke alle, der får bolden ud over bakketoppen i første slag – hver gang.

Det er for ærgerligt at slå et godt andetslag over en bakketop mod f.eks. en sø, man ikke kender den præcise afstand til, for at miste bolden, fordi søen var ”alligevel var tættere på end ventet”.

Med banens relativt små greens vil mange gæster have ret store forventninger til målangivelserne.

Det er ofte den slags små detaljer, der, når de er i orden, sikrer, at en greenfee-gæst kommer igen.

Træningsfaciliteterne er helt i top, hvilket vel næppe er en tilfældighed, når pro’erne på stedet siden den navnkundige Jørgen Korfitzen, der var første pro i Hørsholm, har talt navne som bl.a. Magnus Landstrøm og Anders Dahl Christensen med landstrænerbaggrund.

Da GOLFavisen besøgte bane, var 18 hullers banen sat sammen af Øst- og Nord-sløjferne, som gav en overordentligt afvekslende bane med masser af udfordringer og det ene pragtfulde sceneri efter det andet.

Kendere vil vide, at Vest-sløjfen til fulde lever op til de to andre.

Der er mange smukke huller, og det bliver vanskeligt at udpege ét enkelt hul, der som det eneste fortjener betegnelsen ”signaturhullet”.

Der er dog ét, der især sætter sig i hukommelsen, hvis Øst-sløjfen indgår i dagens 18 huller. 8. hul Øst er et dogleg venstre, par 4, 335 meter fra gul. Fra tee spille man ud i en fairway, der falder mod venstre, mod et vandhul hvor brinken kan nås efter 170-200 meter afhængigt af retningen. Longhittere kan tage chancen og nå over, så der bare er et lille chip tilbage til green. Men for de fleste andre skal andetslaget slås over dette vandhul, der desuden ”dækkes” af et træ ved brinken, og den blot 24 meter dybe green, der er dækket af en stor bunker i venstre, skal helst rammes.

Et smukt hul for såvel øjet som for golfoplevelsen.

Ja, der er en del blinde udslag, og ja, der er en del bakker. Men det ændrer dog ikke ved, at det er en bane, det er værd at køre efter, og en bane, der kan sikre en god appetit til et besøg i den spændende restaurant med det lige så spændende spisekort efter runden.

FAKTABOKS

Hørsholm Golf A/S 
Grønnegade 1 
2970 Hørsholm

Telefon: 45 76 51 50 
E-mail: post(at)hoersholm-golf.dk

Hjemmeside: www.hoersholm-golf.dk

Banen:

Længde varierer efter sløjfekombination

18 huller, par: 72

9 huller, par: 36

Greenfee:

18 hullers banen +9
(27 hullers spil samme dag)  

Hverdage
Seniorer: kr. 450,- 
Seniorer med HGK medlem kr. 350,- 
Juniorer u. 18: kr. 200,- 
Weekend & Helligdage
Seniorer: kr. 550,- 
Seniorer med HGK medlem: kr. 400,- Juniorer u. 18: kr. 200,- 9 hullers baneHverdageSeniorer: kr. 250.- Seniorer med HGK medlem: kr 220,- Juniorer u. 18: kr. 100,- Weekend & HelligdageSeniorer: kr. 280,- Seniorer med HGK medlem: kr. 250,- Juniorer u. 18: kr. 100,-

 

Handicapbegrænsning:
Hverdage - maks. 48
Weekends – maks. 36



comments powered by Disqus