Afstemning

Skal du på golfrejse i løbet af vinteren?

votes: 5

80%
80 %  JA  4 votes

20%
20 %  NEJ   1 vote

 

Kalender

April - 2024
S M T O T F L
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30  
Forside / Nyheder / 

Nyheder

Der er idyl, men søen er lumsk lurende bag ved 18. green. Niels Haustrup ved øen med 16. green - en udfordring for alle spillere. Juniorerne Janus og Frederik på puttinggreen foran klubhuset.

FRA CANADA TIL BARLØSEBORG

10.08.2013

Niels Haustrup er udlært ved landbruget, flyttede til Canada, men vendte hjem til Fyn for at købe Barløseborg, som han omdannede til golfbane med ”play and stay”.

Barløseborg Golf udsprang af dansk golfs gyldne år i begyndelsen af det ny årtusinde.  Gårdejer Niels Haustrup fik ideen til en golfbane, fordi han var træt af landbrugets bureaukrati, fordi han havde nogle hektar eng og en grusgrav med flere søer, fordi han var opflasket med golf og har handicap 8, og fordi der på den tid var behov for flere golfbaner - ikke mindst på Vestfyn i nærheden af Assens, hvor han drev et landbrug med 180 hektar.

-Jeg vidste meget om landbrug og havde spillet golf fra jeg var 7 år, så jeg mente at have forudsætninger for at drive en golfbane, fortæller Niels Haustrup, der nu både ejer og er greenkeeper på Barløseborg golfbane. Det gik ikke så smertefrit, som han havde forestillet sig, først og sidst fordi den økonomiske krise på kort tid fjernede golfbanernes ventelister. Der blev kamp om medlemmerne.

Nu ligger banen der, og den ser udfordrende og tiltalende ud. Den er delt af vejen mellem Barløse og Årup. I et kuperet område på den ene side af vejen snor otte huller sig rundt om en enorm grusgrav, hvor der også er mindre vandhuller, andefugle og svaner.

”Alle klubber giver rabatter, og mange sælger til halv pris. Det kan vi ikke leve af.”

 

På den anden side af vejen er der ni huller på en flad eng med vandløb på langs og tværs og søer, skovkant og hegn. Endelig er der et smukt par 3-hul til afslutning med sø og store gamle træer og en frodig green lige foran klubhuset.

Gårdens gamle stuehus og en af laderne er nænsomt restaureret og indrettet til klublokale, omklædning, sekretariat og restaurant samt hotelværelser. Man indbydes til: ”stay and play”.  

Det er ikke nogen særlig lang bane, men man kommer grueligt galt af sted, hvis man ikke kan placere bolden taktisk i forhold til grøfter og søer, som er i spil på næsten alle huller.

 

Levn fra grusgraven

 

Kommer man uden for fairway er roughen sej og skovkanter og gamle træer garderer indspillet til flere huller. Der er taktisk placerede bunkers foruden den kæmpe hasard, der præger og pynter på de sidste huller. Det er et levn fra grusgravningen, en fordybning med en stor sø, som navnlig tiltrækker opmærksomhed for spillere med hang til hook – eller som det kaldes ”ukontrolleret draw”.

Det mest udfordrende hul er 16. – et par 3-hul på 121 meter fra gul og 103 meter fra rød. Greenen er stor som en parcelhusgrund, godt 650 kvadratmeter, men den er placeret på en ø. Det er ”point of no return”, bolden SKAL op at flyve, og den SKAL stoppe!

-Jeg havde store diskussioner med banearkitekten Henrik J. Jacobsen, som mente, at hullet var for svært, fortæller Niels Haustrup. Jeg tror det er en udfordring, som alle golfspillere gerne vil møde. De ser med spænding frem til vores 16. hul, hvor mange hulspil bliver vundet eller tabt.

Niels Haustrup er barnebarn af N. J. Haustrup, grundlæggeren af landets engang førende blikvarefabrik, Haustrups Fabrikker i Odense – en virksomhed med 2.000 ansatte, som bl.a. producerede konservesdåser. Niels Haustrups far, Karl, var direktør for virksomheden og en af grundlæggerne af Hotel Hesselet i Nyborg samt i en årrække formand for Sct. Knuds Golfklub. Allerede som 7-årig fik Niels golftræning af Sct. Knuds dengang nyansatte træner Herluf ”Luffe” Hansen.

Niels blev landmand, uddannet fra Næsgård Landbrugsskole og flyttede til Canada, hvor han købte et landbrug, før han var fyldt 30, men som han siger; der var langt til byen og langt til kvinderne og en lang, lang vinter. Han vendte hjem og købte landbruget Barløseborg i 1990.

 

Efter budgettet

 

-Det blev ikke det frie liv som landmand, jeg havde forestillet mig, fortæller han. Jeg har nok lukreret på ”Fællesmarkedet”, men jeg er ikke tilhænger af fællesskabet. Alt skulle i kvoter og reguleres af EU! Derfor begyndte jeg at tegne golfbanen, og den har jeg kæmpet med siden. Vi skulle have 600 medlemmer, og vi har stadig kun 450, så det er ingen overskudsforretning, konstaterer Niels Haustrup. Alle klubber giver rabat, og mange sælger til halv pris. Det kan ingen leve af!

-Vi ligger ”for enden af vejen” 10 km fra Assens, 12 km fra den fynske motorvej, så vores bane skal være helt perfekt, hvis spillerne skal komme igen og igen, pointerer han. Jeg har fire mand på banen og arbejder selv med på maskinerne, for jeg kan godt finde ud af at klippe lidt græs. Jeg har også selv dyrket denne jord, så jeg har blik for at gøre banearbejdet på de rigtige tidspunkter, fastslår Niels Haustrup.  Denne herlige sommeraften kan han nyde banen og spille sit eget spil, men så følger en ny solopgang med nye udfordringer som greenkeeper - og ikke mindst som golfbaneejer.

 

FAKTABOKS:

Barløseborg Golfklub:

Skovvangsvej 47, Barløse, DK 5610 Assens

Klubben er stiftet i 2005.

18 huller (gul 5.291 meter/rød 4.522 meter) plus 9 hullers kortbane

Arkitekt: Henrik J. Jacobsen

Ejer af banen og greenkeeper: Niels Haustrup.

Greenfee: 350 kr. alle dage

Play and stay: 2 dage 2 personer: 1.775 kr.

post(at)bbgolf.dk

Restauranten er forpagtet af kok Keld Bille.



comments powered by Disqus