Afstemning

Skal du på golfrejse i løbet af vinteren?

votes: 5

80%
80 %  JA  4 votes

20%
20 %  NEJ   1 vote

 

Kalender

August - 2020
S M T O T F L
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  
Forside / Banebesøg
1061: 7. green med nogle af hullets i alt 13 bunkers og 18. green (i baggrunden) ligger ud for klubhusets terrasse, hvorfra man følge spillet på store dele af banen. 2061: 18. green bag klitrækken ud mod Østersøen giver en perfekt afslutning på en skøn links-oplevelse. Afhængig af pindplaceringen, kan denne green dog godt være lidt drilagtig – som det hører sig til i links-golf. 3061: Der er mere vanbd i spil på Falsterbo-banen end almindeligt på links-baner. Gangbroen her på 11. hul (par 3) forbinder teestedet med green-området i baggrunden. 4061: Som på mange andre links-baner står Falsterbo-näsets gamle fyrtårn her ved 15. teested. 5061: Vinden er altid mere eller mindre i spil på en links-bane. Dette er en stille(?) sommerdag, men bemærk flagene på green og i baggrunden. 6061: Greens er forholdsvis hurtige, men ærlige. 7061: Etr kig ud over lobbyen på Hotell Gässlingen i Skanör, der kan anbefales til overnatning.

Falsterbo

18.09.2013

Skanör og Falsterbo i Skåne var engang forbindelsen til verden, når det drejede sig om handel med varer fra bl.a Sydsjælland. Handelen flyttede, men nu kan området igen blive attraktivt for danskere – især for danske links-freaks. Golfbanen ved Falsterbo er ægte links


Selvfølgelig kan man rejse til Skotland, hvis man gerne vil forsøge sig med links-golf. Eller til Irland. England, eller man kan tage turen til Fanø.

Men for eksempelvis en københavner, så ligger den nærmeste links-bane såmænd bare godt og vel et halvt hundrede kilometer fra Rådhuspladsen.

Falsterbo på ”Näset” i det absolut sydvestligste hjørne af Sverige.

Dialekten er ikke skotsk, og favoritdrikken er måske ikke whisky, men golfbanen i Falsterbo Golfklubb er links.

Der er mere vand i spil på især banens første huller, end man normalt kender fra links-baner, men det ændrer ikke ved, at dette er links.

Den ægte vare – ægte links.

De store områder med vand er i virkeligheden bare med til at gøre banen endnu mere spændende, og stille større krav til ”game plan” og ”course management”.

Og nok er green på 11. hul (par 3, 135 meter fra gul og 115 meter fra rød) ikke en ø, men med vand på begge sider og foran, så kan man godt få ø-fornemmelsen, når man står på teestedet. Den forsigtige, der vælger et – eller måske to – jern ekstra for at være sikker på, at komme over vandet, kan meget vel risikere at skulle slå næste slag imod vandet fra en bunker bag green.

Ikke noget langt hul, men et hul med udfordring.

Ikke desto mindre regnes hullet for et af de nemmere huller på banen, hvis man dømmer ud fra hullets handicapnøgle 18.

Nøgle 1 er lagt på 4. hul (par 4, 360 og 310 meter fra henholdsvis gul og rød tee). Vand hele vejen ned langs højre side til de højrehåndsspillere, der ikke har helt styr på deres slice, og venstre side godt beskyttet af velplacerede bunkers. Vand ligeledes tæt omkring venstre side af green.

Og endnu før pulsen helt har lagt sig efter denne oplevelse, kommer 5. hul (par 4, 350/305 meter fra gul/rød). Nok en gang er der vand hele vejen i højre, mens bunkerne i venstre er erstattet af et par søer. Til gengæld er fairway rimeligt bred, så de fleste vil kunne komme tørskoet fra tee.

Den skånske bane har ikke de smukke, men pokkers ondskabsfulde, gorse-buske med de sylespidse blade, der er så karakteristiske for de britiske links-baner. Til gengæld er der vilde roser med masser af torne, lyng og marehalm i rigt mål, så udfordringerne ikke udelades. Gorsen kan ikke klare det skandinaviske klima bortset fra nogle ganske få steder i Jylland.

Det kan nævnes, at Falsterbo Golfklubb faktisk har forsøgt at få gorsen til et gro på banen, men forgæves.

”Näset” med Skanör og Falsterbo er slet ikke ukendt land for danskere. En gang var det dansk handels udskibningssted til den store verden. Eksempelvis blev varer fra Næstved i Sydsjælland transporteret over land til havnen i Præstø, hvorfra det blev sejlet til Skanör og videre ud i Verden.

”Falsterbo Golfklubb faktisk har forsøgt at få gorsen til et gro på banen, men forgæves”

100 år med skånsk links

Banen han føre sin historie til bage til 1909 – eller næsten, bør man måske sige, for ganske vist blev de første golfslag slået på ”Näset” i 1909, men en egentlig golfbane og klub blev først en realitet i 1911, da man åbnede ni huller.

I første omgang have man fundet et areal, hvor undergrunden var så sandet, at det var vanskeligt at få ordentligt græs på banen, så man fik tilladelse til at flytte til det område, hvor banen ligger i dag.

Falsterbo-banen kan i øvrigt trække tråde tilbage til København, idet det var København Golf Klubs daværende professionelle træner, skotten Robert Turnbull, der var den golfsagkyndige på banens udformning.

Han var ikke golfbanearkitekt, men han havde et godt øje for udnyttelsen af terrænets niveauforskelle, så eksempelvis greens kom til at ligge i de lavninger, hvor græsset havde de bedste betingelser.

Først i 1930 blev banen udvidet til 18 huller.

I dag ligger der så en links-bane, der har været rammen om flere store turneringer og herunder de første dyster mellem Skotland og Skandinavien. Men også Challengetour’en har været omkring ”Näset” ved Falsterbo.

For golfspillere, der har hang til links-golf er det stedet, hvor man kan tage den faste fire-bold med på en udflugt, som måske endda kan trækkes over et par dage med enten endnu en runde på Falsterbo eller runder på nogle af de nærliggende nabobaner.

Et godt råd er dog IKKE at spille om den sædvanlige fadbamse, hvis man skal køre hjem samme dag. I Sverige er promillegrænsen på 0, så man kunne jo passende spille om, hvem der skal køre hjem.

Den svenske kok fra det en gang så populære Muppet-Show i TV lover måske ikke så positivt for det kulinariske på stedet.

Men tag ikke fejl. På Skanörs Gästgifvaregård kan de diske op med bl.a. en tre retters meny som f.eks. en strimlet helleflynder med indlagt agurk og creme af ristet løg, ærter og brunet smør som forret.

En hovedret bestående af entrecôte med grøn salat, håndskårne pommes frites og bearnaise.

Og som prikken over i’et svenske jordbær med mandelmarengs og vaniljeis.

Dertil skønne vine, men – igen – husk, at promillegrænsen i Sverige er 0, hvis man skal køre bagefter.

Vælger man at tage en overnatning, så ligger Hotell Gässlingen kun et par minutters gang fra spisestedet.

Endelig kunne man jo begynde det skånske besøg her, og så gemme links-oplevelsen til dagen efter.

Og det er en links-oplevelse.

”For golfspillere, der har hang til links-golf er det stedet, hvor man kan tage den faste fire-bold med på en udflugt”

Links-krav til spillet

Hvis det lufter den mindste smule, så er vinden i spil med det samme på den åbne bane, hvor kun en enkelt klitrække skiller banen fra Øresund på den ene side og Østersøen på den anden.

Links-baner uden vind er et aldeles akademisk spørgsmål. Det kan naturligvis forekomme, og gamle mennesker på egnen kan muligvis huske sådan en dag, men brug hellere et par timer på træningsbanen, hvor opgaven er at holde bolden lavt.

Der er strøet bunkers ud over banen med ”rund” hånd, som det hører sig til på en links-bane. Alligevel er det muligt at spille banen, som man bør spille en links-bane, nemlig ved at lande bolden fladt 10-20-30 meter kort af green og derefter lade den løbe til pinden.

Kun på 2., 7. og 11. hul er det nødvendigt at ”flyve” bolden ind på green, fordi der er bunkers, som beskytter forkanten af green.

Det er reelle bunkers, som de fleste kan klare med et minimum af bunkerteknik. Der er ikke de ekstremt dybe bunkers, man ofte møder på især skotske links-baner, eller de små ”pot-bunkers”, hvor der kun er plads til ”en arrig mand og hans sandjern”, som man ellers finder på mange links-baner.

Den kritik af fairways, der ind imellem høres om Falsterbo, er ikke berettiget. Falsterbos fairways har den specielle ”turf”, der er så typiske for links-baner, og selv om den kan se slidt ud, så er den stadig helt i orden at spille fra – langt de fleste steder.

Der er et par steder, hvor der er spor efter arbejde på fairway, men ikke mere end, at greenkeeperne vil have styr på det i løbet af sommeren.

Men samtidig er banen behagelig for benene at gå på.

Rough’en er, som man kender det fra links-baner, sej og ”langhåret”, men bestemt ikke en uoverkommelig opgave, og det er som regel muligt at finde bolden i rough’en.

Og det er her, man skal trodse sin første indskydelse før et slag, og åbne køllehovedet næsten ekstremt, før man slår til bolden. Det lange græs tager respektløst fat i skaftet og lukker køllen i træffet, hvis man ikke har åbnet det nok.

Et signaturhul? Svært for en links-freak at pege på et enkelt, fordi de alle indeholder så meget smukt og spændende udfordringer, men især 7. hul (par 4, 290/265 meter gul/rød), der er let dogleg venstre står klart i hukommelsen efter runden – om ikke for andet så for de 13 bunkers, der er på hullet. Men også 18. hul (par 5, 440/395 meter gul/rød) huskes for den smukke tur langs klitrækken mod Østersøen – og en lidt tricky green alt efter pindplaceringen.

Klubhusfaciliteterne og træningsfaciliteterne er helt som en dansk ”golf-turist” vil forvente det.

Så et besøg på links-banen ved Falsterbo kan kun anbefales, og så må man se stort på, at prisen får et nøk opad, når man skal lægge bropengene oveni.

Men det kan en links-oplevelse vel nok være værd…

FAKTABOKS

Falsterbo Golfklubb

Fyrvägen 34

239 40 Falsterbo

Tlf. +46 (0)40 470078

e-mail: info(at)falsterbogk.se

Hjemmeside: www.falsterbogk.se

Banen:

18 huller, par 71

Hvid: 6.075 meter

Gul: 5.810 meter

Blå: 5.255 meter

Rød: 4.975 meter

Greenfee:

Senior: 400-800 SEK (afhængigt af tid på sæsonen)

Junior: 200-250 SEK (afhængigt af tid på sæsonen)

Overnatningsmulighed:

Hotell Gässlingen

Rådhustorget 6

239 30 Skanör

Tlf.: +46 (0)40 45 91 00

e-mail: info(at)hotellgasslingen.com

Hjemmeside: www.hotel-gasslingen.com

Skanörs Gästgifvaregård

Mellangatan 13  

239 30 Skanör
Tlf.: +46 (0)40 47 56 90

e-mail: info@skanorgastis.com

Hjemmeside: www.skanorsgastis.com/comments powered by Disqus