Afstemning

Skal du på golfrejse i løbet af vinteren?

votes: 5

80%
80 %  JA  4 votes

20%
20 %  NEJ   1 vote

 

Kalender

Februar - 2021
S M T O T F L
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28  
Forside / Rejser
1. Med masser af vind i indspillet til 18. green er Le Golf National – her set fra klubhuset og tribuneside – særdeles velegnet som Ryder Cup-bane. 2. Det er især hullerfra fra 16 til 18, der gør Le Golf National til noget særligt, når det drejer sig om afsluttende drama i en Ryder Cup. Her der 16. green. 3. Umiddelbart er det svært at se, at Le Golf National – her hul 13 – er opbygget fra bunden af bl.a. store mængder affald.

Europatour-bane

20.09.2013

Le Golf National i Paris er en Europatour-bane, der deler sindene. Ikke særlig smuk, ingen særlig atmosfære, men en fantatisk publikumsbane, der med sit stadionlook på de sidste huller er velegnet til afviklingen af Ryder Cup i 2018.

At sammenligne Le Golf National ved Paris med en virkelig god vin, kan virke lidt søgt. Ikke desto mindre er det noget af det første, man kommer til at tænke på, når man læser og hører om folks oplevelser på banen.

Ikke alle værdsætter nuancerne i en fornem vin, og mange – endda mange vindrikkere – kan ikke forstå, at den slags kan være så eftertragtede, når der nu findes megen rigtig god vin til mindre priser.

Den franske national-bane ligger bare 20 kilometer uden for Paris – ikke langt fra Versailles-slottet. Men den ligger i et forholdsvist kedeligt landskab midt i et absolut dødsygt industriområde.

Det er et pay-and-play anlæg uden nogen form for klubatmosfære, og når vinden er i den rigtige (forkerte?) retning, så lander og letter der fly hen over banen med kun få minutters mellemrum.

 

”Den særlige stadion-effekt giver tusindvis af naturlige tilskuerpladser

Rester fra losseplads

En stor del af banen er oven i købet anlagt med rester fra en losseplads. Så man forstår, at nogle mennesker synes, at det er en tam oplevelse.

Alligevel er det mange af topspillernes absolutte favoritbane, og begejstringen var meget stor, da Le Golf National blev udnævnt til vært for Ryder Cup i 2018. Flere Europatour-spillere kalder ligefrem banen for ’et mesterværk’. Ved flere afstemninger blandt de professionelle om de bedste mesterskabsbaner i Europa er Albatros-banen på Golf National kommet ind blandt de tre-fire bedste.

Det hele startede i begyndelsen af 1980’erne. Den daværende president for det franske golfforbund (FFG), Claude Roger Cartier, havde en idé om at skabe et permanent hjem for kontinentets ældste golfturnering. Open de France var blevet en stor succes og havde brug for mere plads.

Golfbanedesigneren Hubert Chesneau havde et par år forinden tegnet en bane ved San Quentin i Yvelines. Jorden lå der stadig, men planerne var aldrig blevet realiserede. Takket været nogle gode forbindelser, der kunne trække i de rigtige tråde, kunne man nu med forbundets støtte komme i gang md arbejdet.

Politiske forviklinger

Det politiske spil for at få alle tilladelser i orden illustreres måske bedst ved at forbundets hovedkontor ligger i én kommune, medens det tilhørende hotel ligger i en anden. Receptionen til Le Golf National ligger præcist på grænsen.

Chesneau ville på trods af det flade landskab gerne bygge en ’stadion-bane’, og han fik den geniale idé at bruge materialer fra Paris-området, som havde problemer med at finde ”et hjem’’ – med andre ord: byggeaffald, giftig jord og den slags, som ingen ville have.

Fra juli 1987 begyndte entreprenører fra hele området at læsse jord og andet affald af på stedet. Når man inkluderer udgravningen af flere søer, blev der flyttet mere end 2,2 millioner kubikmeter af forskellige materialer. Det øverste jordlag var blevet opbevaret for så at blive spredt igen efter ’shaping’.

”De sidste fire huller hører klart til de bedste afslutningshuller i verden”

Hjælp fra van Hagge

Den franske arkitekt havde desuden allieret sig med den internationalt noget mere anerkendte banearkitekt Robert van Hagge, som blev konsulent på mesterskabsbanen – den såkaldte ’L’albatros’.

Der findes desuden en ’L’aigle’ (18 huller) og en ’L’oiselet’ (9 huller). Åbningsmatchen blev spillet af Greg Norman, Ray Floyd, Jeff Sluman og Marc Farry i oktober 1990. Den første Open de France blev afholdt i juni 1991.

Den særlige stadion-effekt med store bakker, der giver tusindvis af naturlige tilskuerpladser, gør den i forvejen spektakulære afslutning på Golf National til noget helt specielt.

Kun den helt særlige atmosfære omkring 16. og 17. hul på TPC Sawgrass kan sammenlignes med det, som spillerne oplever her.

Tournament director for Open de France, David Probyn, siger: -De sidste fire huller her er noget af det sværeste, man kan forestille sig. Og vand spiller en stor rolle. Det er en rigtig god afslutning, hvis man kan spille de fire huller i par, og spillerne vil være meget ivrige efter at undgå de ofte meget høje scores, som vi ofte ser på især 15. og 18. hul.

Robert van Hagge brugte med vanlig amerikansk sans for dramatik endnu større ord: -Med disse rammer bliver golfere til gladiatorer, sagde han.

Fascinerende huller

Jesper Kjærbye, der har spillet banen – som landsholdsspiller og pro – og som har dækket Open de France ved flere lejligheder som kommentator, siger, at de sidste fire huller klart hører til de mest fascinerende afslutningshuller i verden. Ikke som naturoplevelse, men rent strategisk og som udfordring af nervesystemet.

Med sådan en afslutning er det godt, at der er nogle birdiemuligheder tidligere på runden, så man eventuelt har lidt at give af. 5. og 6. hul er begge korte par-4 huller, og med et godt drive kan også 3. hul – et par-5 – give en del birdies fra sig. Når Europa-touren spiller der, så bruger de som regel ikke backtee på hverken 7. eller 14. – og så er der også muligheder der.

Det er i det hele taget en god idé at tænke sig godt om, inden man vælger hvilket tee, man vil spille banen fra. Fra de bagerste klodser måler banen hele 6.695 meter, men der er fem forskellige teesteder, så den kan også spilles fra så lidt som 5.090 meter. Et godt råd er at finde et teested, der passer til dit niveau – ellers kan L’albatros godt tage pusten fra dig.

Og de europæiske spillere vil formentlig have en fordel, når amerikanerne kommer på besøg til Ryder Cup i 2018. Langt de fleste af de spillere, som vil være en del af det europæiske hold til den tid, vil have spillet banen adskillige gange. Mange af dem hvert år.

For Open de France er med energifirmaets Alstoms sponsorat blevet en af de største turneringer på European Tour. I år lyder præmiesummen igen på tre millioner euro, men inden finanskrisen var præmiesummen helt oppe på fire millioner euro.

Den attraktive termin to uger før The Open bidrager naturligvis også til at tiltrække et stærkt felt.

(Særskilt rammehistorie – med foto af Thorbjørn Olesen)

EN GOD DANSKERBANE

De fleste husker nok, hvordan Thorbjørn Olesen vær meget tæt på titlen i Open de France i 2011. Et misset putt på sidste hul betød omspil mod den lokale favorit Thomas Levet, og den duel trak franskmanden sig sejrrigt ud af.

Men Thorbjørn er langt fra den eneste dansker, der har haft succes på Le Golf National. I de sidste 10 år er det faktisk blevet til hele 12 danske top-10 placeringer. De bedste har været Anders Hansen, der fik en 2.-plads i 2007 og en 4.-plads i 2009, medens Søren Hansen er blevet nummer 3 to gange – nemlig i 2005 og ’08. Også Thomas Bjørn har været med fremme, da han fik en 3. plads i 2007.

Danske spilleres placeringer ved Open de France de seneste 10 år:

2012 – Søren Kjeldsen 9

2011 – Torbjørn Olesen 2

2009 – Anders Hansen 4 & Søren Hansen 6

2008 – Søren Hansen 3 & Søren Kjeldsen 7

2007 – Anders Hansen 2 & Thomas Bjørn 3

2006 – Anders Hansen 6

2005 – Søren Hansen 3 & Anders Hansen 8

2004 – Søren Hansen 10

FAKTABOKS

Le Golf National, Paris:

Greenfee:

Alle tre baner på Le Golf National er åbne for pay-and-play. Prisen for L’albatros er 130 euro i weekenden og 90 euro på hverdage. For unge (under 22 eller studerende under 26) koster det henholdsvis 90 og 65 euro. På visse dage er der også nogle rabatordninger for seniorer.

Det er altid en god idé at tjekke på forhånd, da der holdes en del turneringer og company-arrangementer på især L’albatros.



comments powered by Disqus