Afstemning

Skal du på golfrejse i løbet af vinteren?

votes: 5

80%
80 %  JA  4 votes

20%
20 %  NEJ   1 vote

 

Kalender

December - 2019
S M T O T F L
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Forside / Rejser

Al Saler

20.09.2013

Open de España vender i år tilbage til El Saler ved Valencia. Og det er et populært valg blandt spillerne. Eksempelvis siger Miguel Angel Jimenez, at han elsker banen.

De spanske kyster er efterhånden spækket med gode golfbaner. Valderrama, La Quinta, San Roque og Aloha er blot nogle af perlerne på Costa del Sol, og bevæger man sig op ad kysten, så møder man La Manga, Las Colinas og mange flere hele vejen nordpå til PGA de Catalunya, Pals og Emporda.

Undervejs støder man også på en bane, som efterhånden er blevet lidt overset. Men i mange år var El Saler lige syd for Valencia på de fleste lister over top 100 baner i verden.

Som offentlig ejet bane, er den nok blevet overskygget af de mange flotte privatejede baner og de imponerende resorts, som tiltrækker turister fra hele Europa.

El Saler ejes af Parador-hotellet, som er en del af en statsejet hotelkæde i Spanien.

De fleste steder er Parador-hoteller indrettet i historiske bygninger eller på steder med særlig betydning. Nogle af hotellerne er på slotte eller borge og er meget imponerende. Det er dog ikke tilfældet med Hotel Luis Vives Parador El Saler. Den er nok mest valgt på grund af en meget smuk beliggenhed i et naturreservat og lige ud til Middelhavet. De fleste bliver anset for gedigne mellemklassehoteller, hvor man får god værdi for pengene.

”Det er en af den slags steder, hvor man føler, at man virkelig har spillet rigtig golf”


Vært for Seve Trophy

Men det, der får dette Parador-hotel til at være noget særligt er – udover beliggenheden – den berømte golfbane tegnet tilbage i 1960’erne af Javier Araña. Spaniens nok mest anerkendte golfbanearkitekt har tegnet mange baner, men El Saler regnes for Arañas mesterværk.

- Det er de spanske spilleres yndlingsbane, fortæller Maria Acacia López-Bachiller, pressechef for Open de España. Der er mange mere spektakulære baner i Spanien, men hvis spillerne kunne vælge, ville de komme her næsten hvert år.

Open de España afholdes af Det Spanske Golfforbund, og derfor flyttes mesterskabet rundt i landet for at tilgodese de mange regioner. De seneste år har det vekslet lidt mellem Barcelona og Sevilla, og sidste gang mesterskabet blev afholdt på El Saler var i 2001, hvor svenskeren Robert Karlsson vandt.

Ud over Open de España er også Seve Trophy blevet afholdt her. Det var i 2003, hvor Thomas Bjørn var en del af det kontinentale hold, der måtte se sig besejret af Storbritannien og Irland med 15-13. Thomas Bjørn vil dog næppe huske tilbage til det opgør med den helt store glæde. Han måtte nemlig trække sig inden singlerne. Det var den periode, hvor han kæmpede noget med nakkeproblemer.

”Men husk nu, at ingen runde er komplet, før man har nydt stedets paella”


Langer med banerekord

Den mere end 25 år gamle banerekord tilhører i øvrigt Bernhard Langer, der gik de 18 huller i 62 slag og kun brugte 22 puts.

-Det er bare helt uforståeligt, siger Leif Nyholm, som har spillet banen adskillige gange. Det er faktisk en ret krævende bane, og som regel blæser det jo ude fra havet, så hvordan han kunne ’skyde’ 62 der, kan jeg slet ikke få plads til i mit hoved.

-Det er et rigtigt rigtigt godt anlæg, understreger han dog. Desværre har den i perioder været i lidt dårlig stand, men når European Tour nu kommer tilbage, så står den helt sikkert flot igen. Designet kræver, at man kan slå bolden begge veje – især fra teestederne. Det er én af den slags steder, hvor man føler, at man virkelig har fået spillet rigtig golf, slutter Nyholm.

Banen er en blanding af klitlandskab ud til havet og lettere bakket skovlandskab. Det er naturligt nok hullerne ude ved kysten, der gør banen helt unik, men inde mellem pinje-træerne ligger der indtil flere perler. Især strækningen fra 2. til 8. hul vækker begejstring hos mange golfentusiaster.

Nyholms profeti om at banen nok vil stå godt, når European Tour kommer forbi, bliver bekræftet af Det Spanske Golfforbund.

Hullerne opgraderet

-I de sidste seks måneder har chefgreenkeeper Mario Ballester og hans stab arbejdet tæt sammen med agronomerne fra Det Spanske Golfforbund, for at banen kan leve op til Europa-tourens krav. Alt sammen dog gjort med stor respekt for det oprindelige design, oplyser Maria Acacia.

--Næsten alle huller er blevet opgraderet. Teestederne var ét af de vigtigste punkter. De fleste er blevet renoveret og på to huller har man fundet nye teesteder. Der er også blevet lavet et par nye rough-områder ved 5. og 7. hul, og så er 18. fairway blevet lidt bedre defineret med et nyt klippemønster.

-Hele banen på nær greens er blevet oversået med raj-græs for at give mere homogene og bedre lies, og greens er blevet behandlet med Etefon (PGR) for at hæmme væksten af ét-årigt græs og dermed give bedre rul. Greens vil blive meget faste til Open de España, så El Saler vil fremstå som en rigtig linksbane.

-Jeg ville hade at gå glip af en mulighed for at spille El Saler. Det er ganske enkelt min favoritbane i Spanien, siger Miguel Angel Jiménez, som planlægger at gøre comeback ved netop Open de España.

-Mit ben har det bedre for hver dag, der går, og jeg har allerede spillet nogle runder i en buggy, og jeg træner hver dag i fitnesscentret. Jeg bliver selvfølgelig ikke 100 pct. klar til Open de España, men jeg savner det så meget, så nu vil jeg tilbage, siger den populære spanier.

-Arañas design er genialt. Banen ligger så naturligt i terrænet – både i nåleskoven og blandt klitterne. Jeg elsker simpelthen den bane. Alle hullerne er stærke. Når man først har spillet El Saler, så bliver man helt afhængig, og ønsker bare at komme igen og igen.

 

Minder om linksbane

Det ’rullende’ 2. hul med den drilske green – og 3. hul – det første par-5 - er et herligt driving-hul, som nok er mest kendt for den enorme greenside bunker. Både 6. og 7. hul kombinerer klitlandskabet og skoven så elegant, at det er den slags huller, man husker.

Men de flestes favorit på for-ni er nu nok 8. hul – et kort par-4 hul, som grænser op mod stranden. Her er et større waste-area mellem fairway og strand, og greenen hælder så bedste vinkel ind også er den farligste – nemlig ned langs venstre.

Bag-ni er ikke helt så imponerende – indtil man kommer til 17. hul. Et langt par-3 hul med en green, der ligger meget smukt blandt klitterne. Og teestedet på 18. hul er placeret oppe på toppen af en klit, hvorfra man kan nyde store dele af området – og ikke mindst ’månelandskabet’, der udgør 18. fairway og som leder ind til en meget indbydende sidste green.

På mange måder minder El Saler faktisk om en britisk linksbane. På grund af klimaet kan græsset dog i perioder være noget frodigere – hvilket gør det lidt lettere at stoppe bolden på de til tider meget drilske greens. Men Spanien kan også opleve tørkeperioder, og under en sådan kan man på flere af hullerne føle sig hensat til en British Open-bane. Hvis ikke det lige er fordi, at man går og småsveder på trods af, at der blæser en lun Middelhavs-brise ind over banen.

- Men husk!, siger Jiménez. Ingen runde på El Saler er komplet – uden man har nydt stedets paella!!

FAKTABOKS

Sådan kan du komme til at spille European Tour-banen:

El Saler er åben for gæster hele året.

I højsæsonen – som marts til juni og oktober - er greenfee 105 Euro.

I lavsæsonen – januar, februar, juli, august, september, november og december – 95 Euro.

9 hullers greenfee koster henholdsvis 63 og 57 Euro.

Leje af køller (gode mærker): 50 Euro

Leje af buggy til 2 pers.: 43 Euro.

1 spand træningsbolde (22 stk.) : 22 Euro

Man kan dog med stor fordel købe nogle pakkeløsninger som forhandles af flere danske golfrejsebureauer.

Bor man på Parador-hotellet er greenfee f.eks. kun det halve.



comments powered by Disqus