Afstemning

Skal du på golfrejse i løbet af vinteren?

votes: 5

80%
80 %  JA  4 votes

20%
20 %  NEJ   1 vote

 

Kalender

September - 2020
S M T O T F L
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  
Forside / Interview
Anne og Hans Henrik Laxholm, som vi husker dem, mens de var Verdensmestre og Europamestre i standarddanse – nærmest svævende hen over gulvet. Selv på en trist regnvejrsdag, hvor alting bare er gråt i gråt kan parret hygge sig på terrassen i Rungsted Golfklub. En finish, som Hans Henrik Laxholm præsterer her, viser at der er god kontrol over hvert et fiber i kroppen. Anne Laxholm har tilbragt mange timer på driving rangen, hvor koncentreationen lyser ud af hende som var det op til et dansemesterskab. Anne Laxholm har er et af de ansigter, Kræftens bekæmpelse bruge, når der skal gøres opmærksom på Pink Cup i golf til fordel for arbejdet med brystkræft.

Laxholm

19.09.2013

Turneringsdans kræver, at man har helt styr på hver eneste muskel i kroppen – ganske som i golf. Derfor er det heller ikke så underligt, at de tidligere Verdensmestre i standarddanse, Anne og Hans Henrik Laxholm, har taget golfen til sig

Når man kaster blikket ud over en smuk velplejet og veltrimmet golfbane, er det første, man tænker på, næppe brusende balkjoler, laksko, kjole og hvidt eller pompøse danserytmer.

Eller omvendt, for den sags skyld…

Og forbindelsen ligger da heller ikke umiddelbart lige for.

Men når det drejer sig om ægteparret Anne og Hans Henrik Laxholm, er forbindelsen pludselig lidt nemmere at forholde sig til.

Fra en tilværelse med adskillige Verdensmesterskaber og Europamesterskaber for såvel amatører som professionelle i standarddanse, er ægteparret i dag lidenskabelige golfspillere, omend på et lidt mere jordnært plan.

Og så er afstanden fra inciterende danserytmer og parketgulve til hurtige greens og dybe bunkers slet ikke så stor alligevel.

-Både på dansegulvet og på golfbanen er det vigtigt at kunne kontrollere selv de mindste bevægelser i kroppen og – ikke mindst – at kunne koordinere dem, siger Hans Henrik Laxholm. Begge steder er det ofte de helt små bevægelser, der gør forskellen. Og begge steder er det vigtigt så vidt muligt at kunne gøre det uden at skulle tænke for meget over, hvad man gør. Det er et spørgsmål om forholdet mellem ”feel” og ”brain”, så det i højere grad er følelser, der får én til at gøre de rigtige ting, fremfor at skulle tænke, hver gang man skal gøre noget.

De engelske ord kommer helt naturligt og ganske ukrukket, og minder om, at parret har boet knap 30 år i England, mens dansekarrieren blev udviklet og nåede helt til tops og i årene derefter.

Siden Anne og Hans Henrik Laxholm som teenagere i Helsingør gjorde deres entré på dansegulvene, er det blevet til to verdensmesterskaber og én sølvmedalje for amatører, samt to sølvmedaljer og tre bronzemedaljer ved verdensmesterskaberne for professionelle.

Dertil to guld- og to bronzemedaljer ved Europamesterskaberne, én af hver for henholdsvis amatører og professionelle.

Hos den lidt yngre generation er Anne Laxholm muligvis mest kendt som dommer i TV2-serien ”Vild med Dans” gennem samtlige sæsoner.

Efter årene i Helsingør var deres område blevet udvidet til det meste af verden, og det blev hensigtsmæssigt at gøre England til parrets hovedkvarter.

-Og jeg måtte væk fra svigermor, indskyder Hans Henrik med et stort grin…

Da familien med tiden blev til tre med datteren Lisamaria var det samtidig signalet til at turneringsdanseskoene blev sat på hylden.

”Vigtigt så vidt muligt at kunne gøre det uden at skulle tænke for meget over, hvad man gør”


Egen virksomhed i England

Hans Henrik forsatte med at rejse verden rundt med sin dans som træner, instruktør og dommer, mens Anne gik mere ind i familiens virksomhed, der bl.a. handlede med kjoler og stoffer til andre dansere. En virksomhed, der i de år blomstrede og efterhånden havde 65 ansatte.

Pudsigt nok var det ikke i årene i England, Anne Laxholm fik smag for golfsporten, selv om Hans Henrik så småt var begyndt at spille golf. De mange offentlige baner i England kunne ellers have gjort det forholdsvis nemt at komme i gang.

Og årene i Helsingør, hvor golfklubben ellers er kendt for sit meget åbne forhold til byen og byens unge, gødede heller ikke jorden for denne sport, selv om Hans Henrik et par gange fik lejlighed til at tjene lidt lommepenge som caddie.

-Vi har nok været ramt af de klassiske fordomme i forhold til golf, siger Hans Henrik. Vi vidste, at det var der, men det var slet ikke noget, der lå indenfor vores rækkevidde. Så tanken om at spille golf dukkede aldrig op hos den unge typograf eller hos Anne, der var ved at uddanne sig til tre-sproget korrespondent.

I de første år brugte Hans Henrik ofte golfen som en afveksling fra dansen, når han var på farten, men det var først ved hjemkomsten til Danmark i 2002, at Anne kom i gang.

-Egentlig sagde det mig ikke så meget, men jeg besluttede, at jeg ville prøve det, fortæller hun. Det begyndte med, at jeg tog lektioner i Hørsholm Golf Klub, og da jeg samtidig havde en god veninde, der virkelig støttede mig og holdt mig ”til ilden”, lykkedes det mig faktisk også efterhånden at ramme bolden og se den flyve.

Fra det øjeblik var jeg – som så mange før mig – fanget af golfen.

Herefter var parret medlemmer i Hørsholm Golf Klub indtil de for små tre år siden skiftede til Rungsted Golf Klub, hvor de stadig nyder de runder, der kan blive plads til ved siden af et driftigt danseinstitut, Dance Academy Laxholm, i Hørsholm.

Enklere ambitioner i golf

Trods ”vanen” med ædelt metal ved såvel Verdens- som Europamesterskaber, så har hverken Anne eller Hans Henrik Laxholm ambitioner eller forventninger om de store resultater på golfbanerne.

-Men vi vil begge to gerne nå til at blive mere stabile i vores spil, fortæller Anne, der har handicap 22,2, mens Hans Henrik spiller fra handicap 15,6.

-På en måde er det et brud med den kultur, vi som danskere er vokset op med, når vi sætter os det relativt beskedne mål bare at ville blive stabile i vores spil, siger Hans Henrik. Vi er i den grad vokset om med, at vi altid skal sætte vores mål ud fra sammenligning med andre og det, andre har nået. Det betyder ikke, at vi er lige glade eller sjusker, når vi er på golfbanen, så vi forsøger naturligvis at slå det bedst mulige slag hver gang, men sammenligningen er hele tiden med det ”vi plejer” at opnå.

Hans Henrik betragter golfspillet som en positiv ting også i forholdet til danseundervisningen, fordi de i golfen selv er blevet ”elever” igen.

-I danseakademiet er vi instruktører eller lærere, som fra tid til anden fanger os selv i at tage nogle ting for givet, som bestemt ikke er givet for eleven, så vores golflektioner har åbnet vores øjne for det at være elev igen.

Oprindeligt var Dance Academy Laxholm rettet imod træning af turneringsdansere, som stadig fylder en del af tiden i dansesalen i Hørsholm. Men efterhånden er der også oprettet hold for begyndere og let øvede.

-Det giver os lejlighed til at arbejde med dans på mange forskellige niveauer, fortæller Anne Laxholm. Og i de senere år har vi haft mange på korte kurser, som bare ville lære at danske brudevals før brylluppet. Her er det morsomme, at mange af dem, der ”bare” skulle lære at danse brudevals, får smag for dansen og kommer tilbage for at lære mere.

”Fra årene som top-turneringsdansere ved Anne og Hans Henrik Laxholm alt om betydningen af træning, træning og atter træning”

Ambassadør Anne Laxholm

Men dans er ikke kun noget til turneringer eller for sjov. Bevægelsen i dansen har også en helbredende eller sygdomsforebyggende virkning.

Anne Laxholm er ambassadør i Osteoporoseforeningen – osteoporose er ofte mere kendt under betegnelsen knogleskørhed.

-Jeg var især meget aktiv de første år som ambassadør, men deltager stadig i arbejdet, og selv om jeg ikke har haft sygdommen helt tæt på, så erkender jeg betydningen af, at mennesker, der er disponeret for denne sygdom, bevæger sig, fortæller hun. Og netop dans er med til at give den bevægelse, der kan styrke kroppens knogler.

Og så håber jeg, at jeg kan være med til at gøre sygdommen synlig, så flere bliver opmærksomme på eventuelle symptomer.

Også Kræftens Bekæmpelse nyder godt af Anne Laxholms engagement.

Her møder man hende bl.a. i forbindelse med den landsdækkende golfturnering Pink Cup, der spilles til fordel for arbejdet med brystkræft hos kvinder.

-Det, synes jeg, er af meget stor betydning, at der arbejdes for dette, siger hun. Min mormor døde af sygdommen, ganske vist i en forholdsvis høj alder, men jeg har også danseveninder, der har tabt kampen til brystkræften, så det er en opgave, jeg prioriterer meget højt.

Fra årene som top-turneringsdansere ved Anne og Hans Henrik Laxholm alt om betydningen af træning, træning og atter træning. Det har de taget med sig i golfen, selv om målet er sat lavere.

Golftræning på dansegulvet

Vinteren igennem bliver dansesalen i Hørsholm et par gange om ugen omdannet til træningscenter for golfspillere, hvor Rungsted Golf Klubs træner Mike Tullock overtager styringen over de seks spillemuligheder, der er i salen.

Der er bl.a. mulighed for at træne såvel kort spil som slagteknik og puttning.

-Det var egentlig den tidligere TV-vært og nuværende formand for Sportsjournalisternes Golfklub, Hans Grønfeldt, som også er medlem her i Rungsted, der gav mig idéen, fortæller Hans Henrik. Han fortalte, at han selv havde slået sine første golfslag i en dansesal.

Da vi jo netop havde en dansesal, var der ikke så langt fra tanke til handling, og på den måde har vi – og andre golfspillere – fået et godt sted til træning vinteren igennem sammen med Mike, og vi kan selv holde vores golf vedlige.

Med danseakademi og golf samt adskillige andre gøremål og ikke mindst et mangeårigt liv på turneringsdansegulve verden over, skulle man tro, at parret havde fået danset nok.

-Nej, vi nyder stadig at danse med hinanden, og måske især at det ikke gør så meget, hvis en fod ikke bliver sat helt præcist, siger de begge. Det er gået fuldstændig fra ”brain” til ”feel”. Men det bliver desværre ikke helt så meget, som vi gerne vil, men på en fridag, hvor man ikke kan komme på golfbanen, kan man altid forkæle sig selv med en ”sving-om”.

FAKTABOKS

Anne-Margrethe og Hans Henrik Laxholm

(Anne-Margrethe blev for nemheds skyld til Anne, mens parret boede i England)

Verdensmesterskaber i standarddanse

1979 og 1980: Guld, amatører

1978: Sølv, amatører

1986 og 1987: Sølv, professionelle

1982, 1983 og 1984: Bronze, professionelle

 

Europamesterskaber i standarddanse

1979: Guld, amatører

1985: Guld, professionelle

1977: Bronze, amatører

1987: Bronze, professionelle

2005 og frem: Anne Laxholm, fast i dommerpanelet i ”Vild med Dans" på TV 2

Dance Academy Laxholm: www.danceacademy.biz

 

 



comments powered by Disqus